Dia de los muertos

IMG_2538

Mijn Nederlander

Nederland

was koud

maar vol magie.

Op’t eerste gezicht

was ik

verliefd.

Lege

velden ontroerden

mij. Ik dacht,

Hier

zal ik

altijd blijven wonen.

Eerste impressies vervagen.

We vergeten.

Eerste

passie

wordt gewoon.

Steeds moet ik

onthouden

waarom ik

jou had gekozen.

van alle mensen

ter wereld

vond

ik

jou het

allerliefst, mijn nederlander.

*text from the announcement of our bereavement. My first and only poem written in Dutch using the hay(na)ku form. Today, we lighted a candle and said “See you later”. The departed do not leave us. They remain with us, in our hearts and in our memories. (The English of this text can be found in The Hay(na)ku Anthology, Vol. 2, edited by Jean Vengua and Mark Young. The Dutch version is better.)